Sendes direkte om
100
dager
8.1.2025
kl.
9:00
Varsle meg
Illustrasjonsfoto av vindmøller. Foto: Getty Images/iStockphoto

Behov for felles kraftløft - NÅ!

Illustrasjonsfoto av vindmøller. Foto: Getty Images/iStockphoto

Uten betydelig økt krafttilgang i Norge frem mot 2030 vil klimamålene ryke, nye grønne industrisatsinger og arbeidsplasser uteblir, og høye kraftpriser blir den nye normalen. NHO har bedt Thema Consulting om å vurdere hvor mye krafttilgang som kan forventes i Norge frem mot 2030, gitt dagens planer og rammebetingelser. Resultatene er ikke oppløftende. – En dramatisk situasjon, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

LO og NHOs felles energi- og industripolitiske plattform avdekket økende kraftbehov til nye industrielle satsinger og klimaomstilling av samfunnet, og en sårbarhet for mulig fremtidig kraftunderskudd i Norge. I etterkant har flere analyser bekreftet denne bekymringen (Statnett, DNV, m.fl.).

Nå avdekker også en analyse fra Thema Consulting gapene i krafttilgang.

Les hele analysen her.

– NHO ønsker et felles kraftløft gjennom trepartssamarbeidet, med en konkret tidsplan for raskere kraftutbygging, energieffektivisering og konsesjonsbehandling, som viser år for år hvordan vi kan komme i mål med å sikre tilgang på ytterligere 57 terawattimer (TWh) kraft innen 2030, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Les også E24s artikkel med NHO-sjef Ole Erik Almlid:

- Vi har i realiteten ett år på oss!

Kraftutbygging eller mangel på kraft

Valget står mellom å tåle prisen av økt kraft- og nettutbygging, -eller leve med konsekvensene av mangel på kraft.

Energiubalansen i Europa, som følge av krigen i Ukraina, forsterker behovet for kraft. Energikrigen har også demonstrert hvor krevende energi- og klimaomstillingen er, og hvor viktig det er å få på plass store mengder ny kraft.

Med utgangspunkt i felles-energi og industripolitisk plattform ser vi et økt kraftbehov på om lag 55 TWh i 2030, fra ny fornybar kraftproduksjon og energieffektivisering. Kraften trengs til nye industrielle satsinger, og til å kutte utslippene med 55 prosent innen 2030. Ny industriproduksjon som batterier og hydrogen vil også bidra til klimaløsninger utenfor Norge.

Opprettholdelse av et nasjonalt kraftoverskudd om lag på dagens nivå (15 TWh) er en forutsetning for at rikelig krafttilgang kan videreføres som et konkurransefortrinn for norsk industri, og ligger derfor til grunn for det anslåtte kraftbehovet.

Behov for felles kraftløft

Vi trenger mye mer kraft raskt, fra vind på land, vind til havs, vannkraft, solkraft og energieffektivisering. Vi trenger utbygging og forsterking av kraftnettet for å kunne levere tilnærmet dobbelt så mye effekt som i dag allerede i 2030. Industri, transport og sokkelen driver elektrifiseringen over hele landet.

Situasjonen er så dramatisk at NHO nå inviterer til et felles kraftløft med hele trepartssamarbeidet: regjeringen, Stortinget og partene i arbeidslivet. Vi ønsker oss en konkret tidsplan for kraftutbygging, energieffektivisering og konsesjonsbehandling som år for år frem til 2030 viser hvordan:

  • Vi umiddelbart kan bygge ut alle prosjekter som allerede har fått konsesjon.
  • Vi raskt kan få flere prosjekter på bordet for vind på land, til havs, solenergi og vannkraft og samtidig halverer behandlingstiden for dem.
  • Vi kan ta konkrete grep for å sette fart på ENØK.
  • Vi kan få til et skatteregime som fremmer nye kraftprosjekter.
  • Og vi kan sikre større overføringskapasitet.

Kun da sikrer vi strømregninger som folk og bedrifter kan leve med. Og kun da kan vi unngå å tape arbeidsplasser, bedrifter og kampen for klimaet.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.