Sendes direkte om
100
dager
8.1.2025
kl.
9:00
Vi sender deg høydepunktene
Ja takk!

Norden må samarbeide mer

“Att verka, men inte synas” er kjent som mottoet til Wallenberg-familien. I samtale med Trine Eilertsen under NHOs årskonferanse hevet Jacob Wallenberg likevel stemmen for en sak han brenner for: det nordiske fellesskapet og samarbeidet.  

Jeg er urolig for fremtiden. Vi lever i en komplisert verden. Hvordan kan vi forholde oss til denne verdenen og bli mer konkurransedyktige? spurte Wallenberg – og svarte selv:

- I Norden har vi en mulighet til å samarbeide enda mer inn i fremtiden. Vi har en felles historie og kultur, og vi kan styrke samarbeidet mellom politikk og næringsliv enda mer fremover.

Om vi skal være helt ærlige har ikke Norden særlig mange fordeler i den globale konkurransen, fortsatte Wallenberg. Vi må forstå at vi har en utfordring sammen med resten av Europa, slik Draghi-rapporten beskriver: Et Europa som taper konkurransekraft i forhold til USA og Kina. De andre er rett og slett bedre enn oss, fastslår Wallenberg.

USA har miljøer som Silicon Valley og Boston, og et langt mer dynamisk og utviklet kapitalmarked enn Europa.  

- I USA snakker man om insentiver, i Europa snakker man om reguleringer, gulrøtter og pisk. I USA kaller man en spade for en spade.

[OPT-IN]

Så hva trenger Europa og Norden?

- Vi må satse mer på forskning og innovasjon, og fremme bedrifter som satser på forskning og utvikling, og skaper innovasjoner. Derfor er samvirket mellom politikk og næringsliv så utrolig viktig, fremhever Wallenberg.

Hva bør de nordiske landene gjøre?

For å styrke konkurransekraften trenger kapital, vi trenger mer forskning, og vi må understøtte entreprenører som skaper disse selskapene. Derfor er samarbeidet mellom de offentlige og private aktørene helt avgjørende. Ifølge Wallenberg er NHOs Årskonferanse et godt eksempel på dette.

- Jeg er sjalu på dere i Norge, som skaper en slik møteplass som Årskonferansen. Dette burde vi gjøre mer av i Sverige.

Wallenberg ser utfordringen det er å finne balansen mellom en god velferdsstat, med reguleringer og fellesløsninger, og den vekstfarten vi ser i landene som nå leder an i det globale kappløpet.  

Vi må også passe på å være del av en større sammenheng, mener Wallenberg. For Sverige betyr det medlemskap i EU, og for Norge "nesten” EU, sa han – til humrende applaus fra salen.  

Wallenberg fremhevet også viktigheten av langsiktighet og bærekraft.  

80 prosent av utbyttet fra Wallenberg-stiftelsen går til langsiktig, fri grunnforskning i Sverige. Dette er filosofien bak: Å understøtte det økosystemet familiebedriften nyter godt av.  

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.